trešdiena, 2013. gada 12. jūnijs

Drošība pie ūdens

Klāt ir ilgi gaidītais vasaras brīvlaiks, kad labprāt atpūšamies pie ūdenskrātuvēm - peldoties, vizinoties ar laivām un nodarbojoties ar dažādiem ūdens sporta veidiem. Tomēr vienmēr vajadzētu atcerēties par to, kā pasaudzēt sevi un citus, lai jaukā atpūta nepārvērstos par traģēdiju. http://www.sargi-sevi.lv/?id=179&sa=124,179


I                 Pareizi izvēlies peldvietu! Visdrošāk ir peldēties īpaši šim mērķim paredzētajās vietās. Ja tādas nav, atceries, ka peldvietas krastam jābūt lēzenam, vēlams – ar cietu pamatu. Upēs jāizvēlas vieta, kur ir vismazākā straume, tuvumā nav atvaru vai citu bīstamu vietu. Nepeldi nepazīstamās vietās!
I                 Uzreiz nelec ūdenī! Vispirms pārliecinies, ka ūdenstilpne ir pietiekami dziļa, vai tās gultnē nav kādi akmeņi, nogrimuši asi priekšmeti, pret kuriem, lecot no augstuma, vari gūt savainojumus.
I                 Ejot peldēties, ņem līdzi draugu! Ja būsi viens un ūdenī radīsies problēmas, līdzās var nebūt citu cilvēku, kas spētu tev palīdzēt.
I                 Pirms peldēšanās brīdini savus draugus, ka neproti peldēt. Nepārvērtē savus spēkus!
I                 Ja grasies vizināties ar laivu, katamarānu vai citu peldlīdzekli, obligāti uzvelc glābšanas vesti!
I                 Ja esi iekļuvis straumē, saglabā mieru, peldi pa straumi uz priekšu, cenšoties nokļūt tuvāk krastam.
I                 Atrodoties uz matrača vai peldriņķa, nepeldi tālu no krasta, jo piepūšamais peldlīdzeklis negaidīti var saplīst vai arī vējš to var iepūst dziļumā.
I                 Ūdenī nevajag jokojoties skaļi saukt „Palīgā! Slīkstu!”, jo situācijā, kad tiešām būs vajadzīga palīdzība, neviens vairs tev nepievērsīs uzmanību.

(No laikraksta "Izglītība un kultūra" 19.05.2011.)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru