piektdiena, 2013. gada 18. oktobris

Tikšanās ar Māru Cielēnu un Ilzi Dambi

16. oktobrī Kuldīgas Centra vidusskolas otro klašu skolēni devās uz pilsētas Galveno bibliotēku, lai tiktos ar bērnu grāmatu autori Māru Cielēnu un mākslinieci Ilzi Dambi. 

Gandrīz visi šo klašu skolēni iesaistījušies Bērnu žūrijā un arī šogad viena no sešām izlasāmajām grāmatām ir Māras Cielēnas „Krupītes kurpītes”. 

Tikšanos jauki iesāka Bērnu literatūras centra vadītāja Inga Brūvere. Uzstāšanos rakstniece sāka ar jautājumu – kas nepieciešams, lai uzrakstītu grāmatu? Starp ļoti daudziem nosacījumiem bērni minēja iedvesmu, un tās Mārai Cielēnai netrūkstot. Mazāk esot pacietības… Interesanti, ka rakstniece raksta vairākas grāmatas uzreiz.
Pati jaunākā grāmatiņa saucas ”Pelītes Pērlītes brauciens ar gultu”. Ierosmi grāmatiņai devušas atmiņas par bērnību, kad Māra dzīvojusi piecstāvu mājas ceturtajā stāvā un pirms aizmigšanas bieži iztēlojusies, kā būtu ar gultu doties lejup pa kāpnēm pasaulē. Lai grāmatu lasītu, tajā jābūt piedzīvojumiem, notikumiem, un to rakstnieces grāmatās netrūkst.

Sadarbība ar mākslinieci Ilzi Dambi rit jau desmito gadu. Māra Cielēna mākslinieci sauc par „peļu speciālisti”, jo māksliniecei ļoti patīk zīmēt peles. Ilze Dambe pastāstīja par to, kā top ilustrācijas grāmatai – no skices līdz iespiestam zīmējumam grāmatā. Bērni uzzināja, ka vissvarīgākais grāmatā ir vāks. „Tas dod kopējo noskaņu par grāmatu”, ka ne vienmēr pirmā ilustrācija grāmatā tiek uzzīmēta pirmā, ka vieglāk ilustrēt dzejoļus, ka māksliniecei ļoti patīk zīmēt pelītes, tāpēc ar prieku ilustrē Māras Cielēnas grāmatas. Bērni drīkstēja paturēt rokās gan skices, gan otiņas, kuras māksliniece izmanto.
Bērni skaitīja Māras Cielēnas dzejoļus no krājuma „Krupītes kurpītes”, bet viešņas līdzi paņēma 2.a klases bērnu aplicētos darbiņus.
Abām viešņām vajadzēja atbildēt uz klausītāju jautājumiem – gan par pirmo dzejoli, gan skolas laika draudzenēm, zīmēšanu, nosaukt pašas sarakstīto mīļāko grāmatu u.c.
Šobrīd Māra Cielēna strādā pie jaunas bērnu grāmatiņas, kas vēstīs par to, ka jāsaudzē daba, bet Ilze Dambe ilustrē norvēģu autores Sesīlijas Lanesas grāmatiņu.

Aija Lubiņa
Kuldīgas Centra vidusskolas bibliotekāre


Rakstnieces Māras Cielēnas grāmatas bibliotēkas elektroniskajā katalogā skatīt ŠEIT, mākslinieces Ilzes Dambes ilustrētās grāmatas – ŠEIT.

Vairāk fotogrāfiju skatīt bibliotēkas lapā draugiem.lv ŠEIT.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru